lunes, junio 04, 2012

Si Déu existeix

Crec que si Déu existeix estaria encantat de pagar l'IBI. Fins i tot, potser exigiria pagar-lo, com un d'aquells excèntrics milionaris nord-americans que volen que se'ls hi apugin els impostos.

Si existís de veritat, segurament també li semblaria bé que no existissin determinats privilegis, com aquella amnistia fiscal inventada pel govern del Partit Popular. Ni tampoc crec que veiés amb bons ulls l'eliminació de l'impost de successions o l'esperpèntica situació generada al voltant de Bankia. Segurament, voldria que en la construcció i manteniment de la nostra societat, a cadascú se li exigís la seva justa quota d'esforç, de solidaritat i de sacrifici, i que aquells que més tenen, més paguin. No crec que volgués privilegis de qualsevol classe, ni per a ell ni per a qualsevol altra confessió religiosa o estament de poder, i per aquesta mateixa raó crec que no li acabarien d'agradar els acords d'Espanya amb la Santa Seu del 1979 (precisament perquè estableixen privilegis). I per suposat, seria un ferm activista en pro de la persecució del frau fiscal, que sobretot beneficia a les grans fortunes.

Tinc la sospita de que si existís, buscaria fòrmules per combatre l'especulació financera, que no suportaria la situació de les famílies que no arriben a final de mes o que han de patir un desnonament, que estaria encantat de que reformessin (i reforcéssim) la democràcia, que seria més republicà que no pas monàrquic, que les retallades en sanitat i educació no li farien cap gràcia i que probablement seria més un defensor de l'interés públic que no pas del privat. Em fa l'efecte de que al Déu que jo m'imagino li agradaria veure un món amb més proposta i segurament amb menys protesta, que fins i tot podria ser un defensor del que s'anomenen "causes perdudes".

Però, què puc dir? Sóc ateu i defenso el laicisme com a fòrmula per a encaixar el fet religiós al món en que vivim. I penso que com hauria dit Benedetti, "la veritat no sé si Déu existeix, però si existeix sé que no li molestarà el meu dubte". I, tornant al principi, crec que si Déu existís estaria encantat de pagar l'IBI, fins i tot a Mataró, on (per si no ho sabien) aquest any el rebut s'ha incrementat un 32 %.